Balun

Het aansluiten van de (ongebalanceerde) coax op de (gebalanceerde) dipool gebeurde meestal niet zoals het hoorde.

In het aansluitkastje van de dipool deden we gewoon de kern onder het linker schroefje en de afscherming onder het rechter schroefje. Eigenlijk moest je de coax aansluiten via een Balun, maar daar hadden we nog nooit van gehoord. Het trafootje wat standaard in het aansluitkastje zat hadden we er natuurlijk al lang uitgesloopt. We wisten niet waar het voor diende en we dachten dat het een soort filter was en alleen maar verlies zou geven.

Impedantietrafo

Bijna iedereen had daarom last van brom door terugwerking. Hoogfrequent inslag noemden we dat. Om dat te voorkomen moest je de antennekabel op een bepaalde manier neerleggen of oprollen. Het maakte voor de brom trouwens ook wel uit of je de luidsprekers van je versterker had ingeschakeld of niet. Later kwamen er wel baluns bij de antenne te hangen. Een 4:1 balun voor een gesloten dipool en een 1:1 balun voor een open dipool.

Door te kijken op een SWR Powermeter kon je je zender een beetje op de antenne afregelen, en kon je ook het vermogen aflezen. Hoe verder de wijzer op de meter uitsloeg, hoe meer power je had, toch? Dat het bereik van zo'n goedkope meter boven de 30 MHz steeds onnauwkeuriger werd daar hadden wij geen benul van, hierdoor leek het alsof je 1,3 Watt uit een 2n2219 kon halen.

Wat ook wel gebruikt werd als indicatie van je vermogen was een simpele veldsterktemeter. Dat was een klein schakelingetje wat bestond uit een diode, een condensator en een weestandje. Die veldsterktemeter kon je dan op je multimeter aansluiten.