Buizenzender met ECC85 en QQE03-12

Via Ben B. (de Satelliet) kreeg ik een schema van een buizenzender met de ECC85. Ook deze zender werd natuurlijk nagebouwd. Eerst als prototype...

...en later netjes in een kastje...

...maar een succes is dit nooit geworden. Omdat ik de voedingsspanning aftapte van een oude Philips Plano buizenradio bromde het steeds, ook de frequentie fond ik niet fijn in te stellen.

Ik bouwde voor deze zender ook nog een eindtrap met een QQE03/12, maar omdat ik telkens de buizenradio moest neerzetten die als hoogspanningsvoeding dienst deed heb ik niet echt lang met deze spullen uitgezonden.

Trouwens, toen ik deze zender ging bouwen kwam ik enkele onderdelen tekort. Op een zaterdag stapte ik de winkel van Wim Geldhof binnen en gaf mijn bestelling op. „Een varicap, twee weerstanden van zoveel Ohm, en twee condensatoren van zoveel pF”. Valt hij mij in de rede en vraagt: „Zeg, jij gaat toch geen zendertje bouwen hè?”

De trafo en de elco's op de foto hieronder komen van Natasha dump. Hier wilde ik een losse voeding mee maken voor de buizenzender & eindtrap, maar dat is nooit wat geworden. Transistorzenders vond ik toch een stuk handiger.

Spullen voor een buizenzender

e: Ik meen mij te herinneren dat Ben (de Satelliet) mij dat schema destijds via de radio heeft uitgelegd. Dat ging zo van: „Teken een Noval buisvoet. Teken dan vanaf  2 een weerstand van 15K naar massa, en vanaf pin 7 ook. Teken dan een 30pF trimmer tussen pin 1 en 6" haha! En dan het oranje buizen handboek erbij natuurlijk.