FM-DX

In de zomermaanden van de jaren '80 kon je door zg. Sporadic E regelmatig Spaanse en vooral Italiaanse radiostations ontvangen. Goede condities noemden wij dat. Verre radiostations op honderden kilometers afstand komen ineens ruisvrij binnen, heel bijzonder en spannend wanneer dat gebeurt! Een simpele dipoolantenne is vaak al voldoende.

Op Soundcloud heb ik twee opnames uit 1984 geplaatst van nachtelijke ontvangst van Vlaamse stations die je normaalgesproken in Twello niet kon ontvangen. De ontvangst was die bewuste avond mogelijk door zg. Duct / Tropo propagatie. Bij teruglezen van daggegevens van het KNMI zie je vanaf 8 juni 1984 plotseling een sterke stijging van de luchtdruk, wat vaak een aanwijzing voor dit soort condities is.

Datum opname: 8 t/m13 juni 1984
Tuner: Technics ST-Z11L
Cassettedeck: Philips f6239
Cassette: Expert Ferro C90
Antenne: 4 elements horizontaal, op 8 meter hoogte.
 


Op 12m45s wordt een datum genoemd. En op 32m05s de beroemde 'wekker' babyfoonzender.


Op 18m55s wordt een datum genoemd.


Ik was niet de enige die op dat moment aan een afstemknop draaide; Michael Klosinski uit Viersen (D) heeft dezelfde nacht naar dezelfde stations geluisterd, getuige onderstaande inzending uit de FRM!!


Bron: FRM 1984 09/10

​Hieronder een filmpje van het weerbericht van 23 juni 1984, de datum waarop je in het grafiekje hierboven kunt zien dat de luchtdruk weer flink daale.

Reacties

Het was wel een fijne tuner,

Het was wel een fijne tuner, vooral door de wide / narrow schakelaar handig voor piraterij doeleinden. Volgens mij kraakte hij na verloop van tijd wel wat wanneer je aan de linkerkant van de afstemschaal aan het afstemmen was. Ik denk dat de dat de afstemcondensator op dat punt geen goed contact maakte. En meestal zat ik met de wijzer op het rechter gedeelte van de schaal boven de 100 MHz natuurlijk!