Horizontale antennes

Mijn eerste echte 'fabrieks' FM antenne kocht ik bij de Makro in Duiven. Rinke en ik hebben daar allebei voor ƒ21 (excusief 18% BTW) een drie elements antenne gekocht. Op de terugweg hebben we antennes op woningen goed bekeken om te weten te komen hoe zo'n antenne nou eigenlijk in elkaar gezet moest worden. Want dat het kortste element de voorkant was dat leek ons wel logisch, maar zat dat korte element nou dichtbij de dipool of juist het verst er vanaf?

Ik had een 4 elements, deze stond ca. 8 meter hoog.

Een mastje had ik al, al weet ik niet meer hoe ik daar aan gekomen ben. Het zal wel een paal van een waslijn of zoiets geweest zijn die nog bij ons in de schuur stond. Danig verroest in ieder geval.

Thuisgekomen snel de antenne daarop gezet. Wat een verbetering ten opzichte van mijn binnenantenne op plank! Dit verschil merkte je bij het zenden maar natuurlijk ook bij het ontvangen. Mijn antennemast had ik in de hoek van mijn balkon gezet, daar vastgehouden door een stel snelbinders. Ik had geen antennerotor dus moest ik altijd nachts in de vrieskou het balkon op om met de hand de mast te draaien. Draaide ik te snel dan maakte dat een geluid wat door het halve huizenblok te horen was. In de opname van de Twellose Duplex is dat geluid af en toe te horen op de momenten dat ik zo goed mogelijk op de Victoria in Apeldoorn probeer uit te richten.

antennebouwschema

Later werden antennes ook zelf gebouwd en roteerbaar opgesteld. Ik heb ook kort een 7-elements antenne gehad, maar die was toch te groot voor op het balkon, dat wilde ik de buurt niet aandoen. Uiteindelijk heb ik heel lang met een verkorte 4-elements antenne gewerkt. De verroeste paal was inmiddels vervangen door een mooi uitschuifbaar mastje van Natasha Dump. De 4-elements antenne heb ik ergens in Deventer gekocht, ik weet niet meer precies meer welke zaak dat was, maar het was een soort houten schuur achter een woonhuis, vlak bij de Singel. Met die antenne heb ik vele jaren fijn gewerkt.