Multiband radio

Ik weet niet precies meer hoe we eraan gekomen zijn, maar opeens hadden wij thuis een Cosmel multiband ontvanger. Volgens mij had mijn vader die bij de Makro gekocht om te proberen wat te ontvangen bij vliegveld Volkel, waar wij tijdens onze zomervakanties wel eens naar toe reden vanaf een camping in St. Anthonis. Zo'n Cosmel radio is een eenvoudige analoge ontvanger met een ontvangstbereik van 54 tot 176 MHz, de 27Mc is er ook mee te ontvangen.

Ik nam die radio ook wel mee in VAD buslijn 111 om te kunnen horen of  er ergens vertraging was. Die communicatie was simplex verkeer, alle gesprekken gingen over één frequentie ergens in de buurt van 155 MHz. Chauffeurs konden onderling met elkaar praten en de centrale kon een individuele autobus oproepen waarbij de overige chauffeurs wel of niet konden meeluisteren. Aan elke oproep ging een tooncode vooraf. De chauffeur moest met duimwielschakelaars een code instellen, die code was afhankelijk van de regio waar de bus op dat moment reed. Het oproepsignaal klonk <zo>, en <hier> zie je een afbeelding van de Teletron T813 Eso-foon.

Die multiband ontvangers zijn nog steeds te koop. Verwacht er zeker geen topprestaties van. Je kunt lekker met een afstemknop over de band draaien, wat fijner is dan afstemmen met up-down toetsen. Het wordt echter steeds minder interessant om zo'n radio te kopen want er is amper wat meer mee te ontvangen.

Links de Albrecht Aircontrol M8, rechts de Albrecht Aircontrol M9. Prijs ca €25.
Ontvangt de 27Mc en van 54 tot 179 MHz.Links de Albrecht Aircontrol 9000 en rechts de Albrecht Top Sound 9500. Prijs circa €40
Banden VHF-L en VHF-H, 27Mc, middengolf en kortegolf.