Vrije radio uit Nijmegen e.o.

Meerdere illegale radiostations uit de omgeving Arnhem en Nijmegen waren in Twello (én op het strand van recreatiegebied Bussloo) redelijk te ontvangen. Nieuw voor ons was dat die stations 'verticaal' zaten, je moest je ontvangstantenne verticaal opstellen voor het beste resultaat. Door deze ontdekking plaatsten veel piraten een verticaal dipooltje onder de horizontale richtantenne. De signaalsterkte van die Nijmeegse stations lag in Twello meestal rond de 30 á 40 procent.

Twee zeer bekende Nijmeegse piratenstations uit die tijd waren Delta op 90.15 en Keizerstad op 95.8 MHz. Af en toe ontving je ook andere Nijmeegse stations zoals Exclusief 98.1, Totaal 97.7, Contact 98.1 en Lokaal 104.1 MHz, de een wat regelmatiger, de ander alleen 's avonds of tijdens de weekeinden. (Frequenties uit mijn hoofd dus daar ben ik niet zeker van). In deze tijd ben ik mijn zender 'Radio Pino' gaan noemen.

Op een gegeven moment was Peter (Ultravox) in staat om met een 11 elements verticale antenne vrijwel dagelijks Radio Decibel uit Amsterdam te ontvangen. Gelukkig had hij een goede tuner, en daardoor nagenoeg geen last van Hilversum 3 op 96.2 MHz vanuit Markelo.

PL259SO239

En zo zat je bij een nieuwe antenne weer de zoveelste PL-259 plug aan je RG58 coax te solderen. Die plug paste dan weer in het SO-239 chassisdeel van de zender. Deze pluggen werden ook wel UHF connectoren genoemd, omdat men vroeger frequenties boven de 30 MHz al UHF noemde.