Eerste zender

De eerste zender van een beginnend piraat was vaak een kant en klaar gebouwd exemplaar, die bij de electronicazaak rond de twintig gulden onder de naam meetzender of babyfoon werd verkocht.

Na mijn eerste experimenten met een babyfoon kocht ik voor ƒ25 een zelfbouwzender van een mts-er bij mij uit de buurt. Dit was een zelfoscillerende eindtrap met de 2n2219a. Ik stelde mij er veel van voor, maar het was dus gewoon weer hetzelfde schema van de welbekende babyfoonzender. Er zat nog een soort mengpaneel op, met drie potmeters. Audio moest worden aangesloten met 5-polige DIN pluggen.

De antenne had ik gemaakt van een houten plankje waarop ik twee stukken van een doorgezaagde dipool had bevestigd. Deze antenne lag op de grond in mijn slaapkamer.

De geluidsapparatuur waar ik mee startte:5-polig DIN

  • Een Philips EL3553 bandrecorder met mengmogelijkheid pu & mic
  • Een Philips EL3781 dynamische microfoon
  • Een Philips 22GA418 platenspeler
  • Een Philips 22AR270 radiocassetterecorder
  • Een Philips A5X83A buizentuner

Alle klasgenootjes luisterden natuurlijk mee naar mijn nieuwe zender, en de volgende dag kreeg ik een ontvangstrapportje van iemand die óver het spoor woonde, vlak bij fietsenmaker 't Polltje. Wie Twello een beetje kent weet dat dit hemelsbreed toch wel ruim 1 km is. „Wauw” dacht ik opgewonden bij mijzelf „Ik heb nu een zender met echt veel bereik, en heel Twello kan mij nu horen!” Dat nu ook agenten in het politiebureau mij zouden kunnen ontvangen was ik wel bezorgd over, daarom richtte ik mijn dipool met de zijkant naar het politiebureau.

Mijn eerste roepnaam op de radio was Radio Schorpioen Later gebruikte ik Studio 2, Radio Santana, Radio Delta (toen had ik nog niet van de echte Delta uit Nijmegen gehoord), en als laatste naam gebruikte ik Radio Pino. Onlangs ontdekte ik op een cassettebandje dat ik mijzelf ook nog eens Radio Astra noemde, maar dat was al in de jaren '90. Schijnbaar reed ik toen in een Astra.
 
Ook mijn vader heeft enkele zondagavonden met deze zender uitgezonden onder de naam Radio de Vijfhoek, genoemd naar de Twellose wijk De Vijfhoek waarin wij woonden. De begintune was meestal iets van Focus, bijvoorbeeld Harem Scarem, de eindtune was altijd Sarie Marijs van Willy & The Giants. Er werd LP muziek gedraaid van Focus, Santana en Crosby Stills Nash & Young, maar ook Top 40 muziek van band en plaat. Dat er luisteraars van radio de Vijfhoek waren merkten we doordat er regelmatig verzoekjes binnenkwamen. Die verzoekjes en werden overigens gewoon op een briefje geschreven en door de brievenbus gedaan.