Steeds verder

Het vermogen van de oscillator van een Stentor zender was haast niet te meten, toch draaiden we hier op een sprietje heel Twello mee door. Gelukkig waren de condities medio jaren tachtig zeer goed (Solar Cycle 22). Boven de 100 MHz had je bovendien weinig last van omroepstations. De meeste Twellose piraten hadden een zendvermogen van een paar honderd milliwatt en bereikten daarmee stations die tientallen kilometers van ons verwijderd waren.

We maakten contact met Deventer, Huissen (Skyline, zie gastenboek), Arnhem (Plastic Sound), Giesbeek, Apeldoorn (Victoria, Lady Foxy en Makai), en stations in Dieren (Echo?), Didam (Valentino en Mystiek) en stations in Eerbeek.

Nu ik eraan terugdenk was het eigenlijk best wel knap dat we andere piraten konden bereiken en ontvangen, zeker gezien de misaanpassingen op provisorische antenne's, coax met kroonsteentjes er tussen, tuners die de hele FM band tegelijk ontvingen, zenders op batterijvoeding en het ontbreken van meetapparatuur.

Het verst verwijderde station waar ikzelf verbinding mee gehad heb zat in Groesbeek, hemelsbreed ca 50 km van Twello verwijderd. Volgens mij kwam ik daar 30% binnen. De naam van dat station ben ik vergeten. Update maart 2013: Na enig speurwerk op Internet zou het de Starlight geweest kunnen zijn. Ik maakte die verbinding met een 600 mW zender, de eerste twee trappen van een Stentor. De 1 Watt zender waarvan je hierboven wat foto's ziet had ik toen nog niet.