Problemen

Een beginnend station had zijn zender meestal los op tafel of op de grond liggen. Als voeding werd dan een simpele netspanningsadapter gebruikt. Veel voorkomende problemen waren dan ook dikke brom, slecht geluid en hoogfrequent inslag.

Ook frequentieverloop was vervelend. Dit trad op wanneer de antenne bewoog of wanneer je met je hand te dicht bij je zender kwam of wanneer je het deksel op het kastje van je zender schoof.

TEKO kastje Onderdelen

In de Free Radio Magazine hadden we gelezen dat je de zender in een HF-dicht kastje moest bouwen. Op dat kastje moet natuurlijk een schakelaar, een ledje met 1k2 voorschakelweerstand, een 10k potmeter voor de frequentie, een SO259 connector voor de antenne, en een DIN of tulp audio connector. Plus de noodzakelijke M4 boutjes, moertjes en afstandsbusjes, een tussenkabeltje voor je SWR meter, wat extra elco's tegen de brom. Een zaterdagmiddag op de fiets naar van Essen, of na schooltijd even langs Geldhof of langs van Schoor en je was weer een paar tientjes armer.

Hier deed Van Essen de onderdelen in HF blikje Na verloop van tijd had je wel eens wat over...

Omdat de MRF237 van een Stentor toch meestal stuk ging (En door de angst om met de volle 3 á 5 Watt storing te veroorzaken) zaagden we ook wel de print van een Stentor doormidden zodat je alleen nog maar de oscillator met buffertrap, of soms zelfs alleen de oscillator overhield. Met zo'n oscillator kwam je bij jezelf soms niet meer dan 60% binnen...

Zo'n oscillator bouwden we dan in een kastje met een 9 volt batterijtje erin en een telescoop antenne er bovenop, en we konden over ruim 1 km hemelsbreed redelijk probleemloos en storingsvrij met elkaar duplexen. Een gewone transistorradio in de andere hoek van de slaapkamer werd gebruikt voor ontvangst van het tegenstation.

Transistorradio