Vreemde signalen

In het begin van mijn piratentijd was de FM band boven de 100 MHz nagenoeg leeg, met uitzondering van een enkel Duits station, de AFN of de BFBS. 's Avonds kwamen er wat FM babyfoons uit de buurt bij, maar de frequenties boven de 100 MHz waren voornamelijk in gebruik door dx-etherpiraten. (De muziekstations zaten meestal onder de 100 MHz). Na verloop van tijd werden de frequenties tussen de 100 en de 104 steeds meer opgevuld door legale radiostations, de piraten schoven daarom door naar het lege gedeelte boven de 104 MHz. Je liep daar wel het risico dat niemand je hoorde want veel radio's kwamen niet zo hoog. Ook mijn eerste radio ging maar tot de 104 MHz, dat was een Philips radiocassetterecorder type 22AR270.

Philips 22AR270

Wat hoorde je zoal boven de 100 MHz?

Wat hoorde je ónder de 100 MHz?

  • Dit gepiep van semafoonzenders zat helemaal links op de afstemschaal (Opname staat ook op Youtube). Draaide je nóg iets verder naar links dan hoorde je de mobilofoons van de gemeentepolitie en de rijkspolitie.
  • Om 24:00 uur de zendersluiting op een van de Hilversumse zenders. (mp3 verwijderd, opname staat inmiddels op Youtube)
  • Delta en Keizerstad.
  • Tommy Vance tijdens een uitzending van de BFBS uitgezonden door de 35kW zender in Langenberg Duitsland, op de 96.5 MHz.

LET OP: NIEUWE GELUIDSOPNAMES MET BETERE FILTERING BESCHIKBAAR!

Trimmersemafoonriedel semafoon politieradio fm 86 mhz