Luisteren

Luisteren naar de kortegolf was (en is) een leuke bezigheid. Mijn ouders hadden in de jaren '70 een Philips 90RL650 met kortegolfband, die radio ging natuurlijk altijd mee op vakantie om de weerberichten van Pelleboer te horen via de Wereldomroep. Je hoorde verder scheepvaartcommunicatie op de marineband, geheimzinnige nummerstations (spionagezenders), piraten op de midden- en kortegolf, herkenningstunes van omroepstations uit verschillende landen, diverse stoorsignalen en zendamateurs. De ontvangers waren buizenradio´s zoals de Philips A5X83A en de B6X23A, gekregen van familie, of gekocht op de rommelmarkt. Ik had ook een antenne gemaakt, het was een vishengel in de hoek van mijn balkon waar ik draad van een oude trafo omheengewonden had.

In 1981 kocht ik na lang sparen en aangevuld met al mijn verjaardagsgeld een Panasonic DR22. Dit is een analoge dubbelsuper die ontvangt op de kortegolf van 3,5 tot 30 MHz, op de middengolf en op de FM band. Deze ontvanger was voorzien van BFO, hiermee kon ik voor het eerst naar SSB signalen luisteren. Een hele fijne ontvanger, nog steeds!

In 1989 kocht ik een Philips D2999, waarmee ik later zeer regelmatig naar het nachtuilennet op 80 meter of naar piraten rond de 1640, 4000 en 6300 kHz luisterde.

Na de HAVO (Chr. scholengemeenschap Revius in Deventer) heb ik de MTS (Boerhaavelaan in Apeldoorn) gevolgd, studierichting Elektronica. Ik heb in 1986 en 1987 stage gelopen bij het zendstation Radio Kootwijk, en kon daar met eigen ogen de zenders zien staan die ik in mijn jeugd vaak hoorde.

(Foto gekopieerd van PA3ERK)