E8 en A50, autosnelwegen rond Twello

Een mooi Youtube filmpje over de aanleg van de E8 (A1) in het Oost Nederland.

Ik kan me nog herinneren dat mijn vader mij mee nam naar Posterenk om daar te gaan kijken naar de aanleg van deze snelweg. Gezien de jaaraanduiding op de viaducten moet dat in 1971 geweest zijn. Het is nu moeilijk voor te stellen dat daar vroeger nog geen autosnelweg was. Het stukje Fliertweg tot aan de Iordensweg ri. Twello is pas vele jaren later aangelegd. Eerder moest je, als je naar Twello wilde, via Posterenk of via Wilp rijden.

Bij afslag 22, de aansluiting op de N791 tussen Posterenk en Wilp, ligt trouwens een groot 2x2 baans viadukt. Was hier ooit wat anders gepland? Misschien zou ooit de A348 erop aangesloten worden? Ik bedoel dat kleine stukje autosnelweg wat begint bij Arnhem Velperbroek, en wat bij Dieren plots ophoudt. Na Brummen op de N348 ligt ook (al) een klein stukje 2x2 baans en een eindje verder op de N345 ook.


(Google Maps)

Naar het zoeken van info over de E8 ben ik ook op zoek geweest naar wat historie over de A50, omdat ik wist dat er ooit een afslag Teuge is geweest die aansloot op de N344, de weg van Apeldoorn naar Deventer. Op WatWasWaar staat een topografische kaart van 1976 waarop wel een afslag A50 N344 staat. Echter de A50 liep daar niet verder richting het noorden, het noordelijke gedeelte tot Hattemerbroek is pas in 1977 opengesteld. De volgende kaart op WatWasWaar dateert alweer van 1988 maar ook daar staat die afslag niet op, die afslag is dus in de tussentijd alweer verwijderd.

De A50 ten zuiden van Apeldoorn tussen Hoenderlo naar Arnhem (Waterberg) was pas gereed tussen 1988 en 1990. Wilde je vóór die tijd naar Arnhem dan kon je het eerste stuk tot aan Hoenderloo via een stukje A50, maar daarna moest je via de N50. Een mooie weg, maar door de drukte stond je daar heel vaak in de file.

Bronnen:
http://www.wegenforum.nl
http://www.autosnelwegen.nl
http://watwaswaar.nl
https://beeldbank.rws.nl
https://www.google.nl/maps