Scanner

Bang om opgepakt te worden had ik tijdens het zenden vaak een radio op de politieband afgestemd. Of ze daar de geheime-zender-oppak-acties überhaupt op aankondigden weet ik niet eens, maar goed.

Twello viel onder regio Apeldoorn en had rijkspolitie met roepletters AS89 en 59-1, 59-2 enzovoort. De zendantenne stond eerst op het politiebureau aan de Duistervoordseweg, later verhuisde het politiebureau incl. antenne naar het mooie pand van het oude gemeentehuis aan de Iordensweg. (Deventer had trouwens gemeentepolitie).

Het lastige van luisteren met een gewone radio was dat je ruis hoorde wanneer er niet werd uitgezonden. Een scanner had een squelch regelaar, dus die had daar geen last van, maar scanners waren érg duur. Beter betaalbaar waren de zogenaamde multiband radio's. Daar zat ook squelch op, en zo had je dus ook geen last van die ruis. Het ontvangstbereik van zo'n multiband radio besloeg vaak de 27Mc band en de VHF band van 54 tot 178 MHz.

In de jaren '90 werden kristalscanners betaalbaar, en later kwam ook de computerscanner binnen bereik. Ik had inmiddels een baan en kocht een Uniden 10 kanaals computerscanner. Tien kanalen is niet veel dus ik moest regelmatig andere frequenties programmeren, hierdoor weet ik de frequenties van Twello nog uit mijn hoofd: 86.5500 en 466.5900. Ook 86.6750, 86.7625, 86.6875 466.5500 en 466.9100 heb ik vaak geprogrammeerd, ik kan mij alleen niet meer herinneren waar die voor waren.

Het was een interessante hobby, vooral met achtervolgingen zat je op het puntje van je stoel. Het was dan net een spannend hoorspel waar je naar luisterde. Als er een kenteken opgevraagd werd hoorde je of de auto APK had en 'wam' verzekerd was, en ook of het kenteken gesignaleerd stond.

Termen als 'Met aanvang', 'Ter plaatse' en 310 of 311 hoorden er echt bij. Anton betekende autodiefstal, Dirk betekende rijden onder invloed en Victor had te maken met wapens. De jaarwisseling met Oud en nieuw was ook altijd spannend. Dat het ook wel ging over serieuze zaken zoals een onwelwording, een ongeval met gewonden of huiselijk geweld besefte je toen niet zo.