Disco Action

Gebouw Pniël (embed reliwiki.nl)

In de zomer van 1985 vraagt Folkert aan Mark en mij mee te gaan naar gebouw Pniël, het verenigingsgebouw van het C.J.V. aan de Klokkenkampsweg in Twello. Hij laat ons een discomeubel zien wat daar staat. Van het een komt het ander en na enige weken is Disco Action opgericht. Het was een alcoholvrije disco, aan de bar werd alleen frisdrank verkocht, en er was altijd toezicht van een volwassene.

Disco 1

Om acht uur werd de deur geopend, en werd je welkom geheten door de dienstdoende portier. Als je 75 cent betaalde kreeg je een stempel op je hand en mocht je naar binnen. Daar was het groot feest want tot half twaalf mocht je je uitleven op de volgende onderdelen:

 • Headbangen op hardrockmuziek. Headbangen is het vrij heftig bewegen van het hoofd op de maat van de muziek. Deze soort dans komt vooral voor bij metal en hardrock.
 • Dansen op New Wave muziek. Dit waren gasten in zwarte, wijde kleding met zwart haar wat over de ogen hing, die met legerkisten dansen op de muziek van o.a. The Cure.
 • Dansen op Discomuziek. Allemaal netjes in een rijtje: stapje links, aansluiten, stapje rechts, aansluiten. Wat op de maat bewegen met de armen en klaar is Kees!
 • Hangen aan de bar. De consumpties kostten 75 cent.
 • Genieten van de lichtshow. Die hebben we zelf in elkaar geknutseld. We hadden een looplicht boven de dansvloer, een lichtorgel, een spiegelbol en een blacklight.
 • Luisteren naar ons perfecte format. Mark kreeg elke week ƒ12,= en ging daamee naar De Buijzer of in Arnhem singles kopen.
 • Luisteren naar de DJ. De meesten durfden niets te zeggen door de microfoon. DJ's van het eerste uur waren Folkert, Mark, Hans, Martin en ikzelf. Via een DJ competitie kwamen Maarten, Theo en Harm Jan erbij. Later (of eerder, dat weet ik niet meer) zijn Eric, Herman, Edwin, Harold en Victor er ook bij gekomen. Na verloop van tijd waren er meer medewerkers dan bezoekers!

DJ Mark en DJ Bert

We hadden de volgende apparatuur tot onze beschikking:

Twee platenspelers met diverse afgesleten naalden, een mengpaneel, een cassettedeck, een Quad 303 versterker, microfoon, hoofdtelefoon en een set luidsprekerboxen. Mark had een Philips toonregeling geregeld om het geluid een beetje op te krikken. Dit alles was natuurlijk ingebouwd in een meubel, maar helaas was de houten vloer niet zo stevig. Als je te wild danste vlak voor de disco dan sloegen de platen over.

Later hebben we nog een nieuw meubel gebouwd. Demontabel, om ook elders met behulp van een trekker met aanhanger de hele handel neer te kunnen zetten. Dit hebben we een aantal keer gedaan:

 • Tijdens de Twellose Klompenweek in 1988 stonden we naast Ter Heegde, tegenover Smit en de Rabobank, we stonden bij de bushalte die daar toen nog was.
 • Voor een schoolfeest bij de LAS in Twello. Daar zijn helaas onze nieuwe boxen opgeblazen.
 • Op een bruiloft ergens in een zaaltje in Deventer heeft Disco Action de muziek verzorgd. Was wel lachen, maar we hadden de ballen verstand van 'dansmuziek'. Gelukkig had ons publiek dat ook niet, die hadden de grootste lol!
 • Volgens mij hebben we ook nog eens gedraaid in de Gereformeerde Kerk het Kruispunt, maar helemaal zeker weet ik dat niet meer. Volgens mij mocht de muziek niet zo hard, en waren we beperkt in onze platenkeus.

Hoe zag zo'n weekeinde er voor de medewerkers uit?

Zaterdagmiddag haalde je de sleutel aan de overkant bij mevrouw H. en begon je met opbouwen onder het genot van een kopje Max Havelaar koffie. Het discomeubel op zijn plek schuiven, het legernet en de lichtshow ophangen, tafels en stoelen neerzetten en vooral lang proefdraaien. Iemand was al naar Lieferink geweest om de voorraad Cola en Snickers aan te vullen. Zaterdagavond had je bardienst, je was portier of je mocht draaien. Er waren meestal 4 dj's die elk een uur mochten performen. Na afloop de vloer aanvegen en de tafels en stoelen opruimen, de overgebleven drank en etenswaren opbergen in de kast, en dan snel naar Piccolo voor een bord patat mayo/saté en een glas bier. Zondagmiddag werd dan de rest opgeruimd.

Dansvloer

En af en toe was een vergadering om e.e.a. te evalueren. Tijdens die vergaderingen werden dan activiteiten bedacht zoals video-avonden, waarbij we van De Buyzer een video en tv-scherm te leen kregen, en ook waren er live optredens. Ik geloof dat we ook een tijdje een kinder-disco gehouden hebben voor bezoekers tot 12 jaar of zoiets. Ook was een keer bedacht om op Hemlvaartsdag de deuren van Pniël te openen voor de dauwtrappers. Om 7:00 uur was de thee en koffie klaar en was de zaal geopend. We hadden zelfs borden langs de rijksstraatweg gezet, maar er is helemaal NIEMAND geweest.

Hieronder kun je de muziekdatabase downloaden die we (volgens mij) draaiden. Er was ooit een lijst in dBase III maar die ben ik helaas kwijtgeraakt in de loop der tijd. In de lijst staan niet alleen nummers die we met financiële middelen van het CJV gekocht hebben, maar ook singeltjes die we zelf privé kochten.

Andrea - I Am A Lover  Baltimora - Tarzan Boy  Bon Jovi - Livin On A Prayer  Yazz - The Ony Way Is Up  Boogie Box High - Jive Talkin  Colonel Abrams - Trapped  Communards, The - Never Can Say Goodbye  Cure, The - Why Cant I Be You  Alisha - Baby Talk  Dennis Edwards - Dont look any further  Whistle - Just Buggin'  Deodato - S.O.S. (Fire In The Sky)  Doug E. Fresh & Get Fresh Crew - The Show  Europe - The Final Countdown  Falco - Jeanny  Farley Jackmaster Funk - Love Cant Turn Around  Fine Young Cannibals - Suspicious Mind  Five Star - All Fall Down  Frizzle Sizzle - Alles heeft ritme  Full Force - Alice, I Want You Just For Me  Fun Fun - Give Me Your Love  Inxs - Need You Tonight  Janet Jackson - Control  Jellybean - The Real Thing  Loose Ends - Hangin On A String  MC Miker G & DJ Sven - Holiday Rap  L.L. Cool J - I Need Love  Madonna - Whos That Girl  Mai Tai - Female Intuition  Marrs - Pump Up The Volume  Pet Shop Boys - West End Girls  Rene & Angela - Ill Be Good  Kool Moe Dee - Go See The Doctor  Rick & Lisa - When You Gonna  Rick Astley - Whenever You Need Somebody  Sabrina - Hot Girl  Scorpions - Still Loving You  Steve silk Hurley - Jack Your Body  Temptations, The - Treat Her Like A Lady  Three Degrees, The - The Heaven I Need  Tony Esposito - Papa Chico  Two Man Sound - Disco Samba  Krush - House Arrest  Lili & Suzie - Candy Love  Hithouse - Jack To The Sound Of The Underground

In 1989 ben ik met deze activiteiten gestopt. Wanneer Disco Action ophield te bestaan weet ik niet. In 2005, 2008 en in 2013 is er een reünie georganiseerd. Veel oud bekenden zijn er geweest, het was druk, lawaaiig maar zeker gezellig!

(Foto's Disco gemaakt door Martin S.)